Witamina b2 w produktach spożywczych
Każdego dnia warto dokładnie zastanowić się, co znajduje się na naszych talerzach. Może się okazać, że jest na nich za dużo produktów przetworzonych, tłustych, słonych lub słodkich. Warto urozmaicić swój jadłospis, dodając mu kolorytu. A najlepiej zrobić to dodając sporą porcję warzyw i owoców.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Im bardziej kolorowy talerz, tym większe prawdopodobieństwo dostarczenia organizmowi niezbędnych związków organicznych i składników mineralnych. Większość z nas pamięta, że część witamin- A, D, E, K, rozpuszcza się w tłuszczach. Ale jest też taka grupa, która ulega rozpadowi pod wpływem wody.
Witamina b2-występowanie w pożywieniu
Jedną z witamin rozpuszczalnych we wodzie jest witamina b2, zwana również ryboflawiną. Jej moc jest niesamowita! Wpływa na wzorowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz przemianę materii. Wraz z witaminą A wpływa również na regenerację skóry, zatem polecana jest osobom, które mają obrażenia i drobne ranki. Młodym mamą polecana jest szczególnie w czasie ciąży oraz laktacji.
Ryboflawina występowanie ma różnorakie. Najwięcej jej można odnaleźć w sercach i wątróbce wieprzowej, wątróbce wołowej, drożdżach piekarskich, jajach kurzych, mleku, serach twarogowych oraz tłustych rybach (makrela, pstrąg, dorsz).
A co dla osób, które nie jedzą produktów zwierzęcych? Ryboflawina występowanie w owocach i warzywach: migdały, brokuły, szpinak, nasiona słonecznika, orzechy laskowe, fasola biała, kapusta biała, pietruszka, jabłka, pomarańcze, truskawki, ogórki, pomidory, ziemniaki.
Najnowsze komentarze