Blat kuchenny z kwarcu – blaty z konglomeratów.

Konglomeraty kwarcowe to oryginalne kamienie posiadające wiele zalet odpowiednich w kuchni, dlatego wykorzystywane są coraz częściej do produkcji blatów kuchennych. Kluczową zaletą kwarcu jest przede wszystkim jego wytrzymałość. Inną cechą jest jednolita kolorystyka, która sprawia, że taki blat staje się interesującą alternatywą dla blatów kuchennych wykonanych z granitu.

Konglomerat powstaje z połączenia kwarcu i innych, uzupełniających go substancji. Dzięki takim zabiegom powstają kamienie o wyjątkowym wyglądzie. Blaty z konglomeratów wyróżnia naturalna głębia kolorów, jak również bardzo intensywny połysk. Blaty z konglomeratu występują w szerokiej gamie kolorystycznej. Są odporne na wysoką temperaturę – nawet do 200° C, nie szkodzi im promieniowanie UV, a także uszkodzenia podczas ścierania, nie są podatne na zarysowania, uderzenia i są plamoodporne. Charakteryzuje je niska nasiąkliwość wody. A ta cecha jest na pewno ważna w kuchni, gdzie kontakt z wodą jest stały. Poza tym ich powierzchnia jest gładka i błyszczy, a zatem jest bardzo łatwa do utrzymania jej w pożądanej w kuchni idealnej czystości.

 

Możesz również polubić…